گِردگَرد

همه چیز درباره ویزای شینگن

اروپا قاره فوق العاده ای برای سفر کردن به حساب میاد… مقصدی پر از جاذبه های تاریخی و تجربه های شگفت انگیز در کشور هایی که هر کدام دیدنی ترین منطقه های دنیا رو در خودشون جای دادند. اما دقیقا زمانی که در حال پر کردن فرم ویزای اروپا هستید به واژه ای به نام شینگن برمی خورید؛ که باید برای ورود به خیلی از کشور های عضو منطقه شینگن این ویزارو دریافت کنید…در این مقاله گِردگَرد میخواد همه چیز درباره ویزای شینگن رو به شما بگه و به همه سوالاتتون در این مورد پاسخ بده؛ پس در ادامه با ما همراه باشید…

شینگن چست؟

قبل از هر چیزی باید بدونید که ریشه واژه شینگن به شهری کوچک در لوکزانبورگ برمیگرده. در سال ۱۹۸۵ پبج کشور در اتحادیه اروپا برای پایان دادن به بازرسی ها و کنترل های مرزی، قرار دادی رو بین هم امضا کردند که با گذشت زمان کشور های بیشتری در اروپا یه این قرارداد اضافه شدند و در حال حاضر ۲۶ کشور اروپایی در اون هم پیمان هستند. این قرارداد به توریست ها این امکان رو میده که در طی مدت ۹۰ روز تا ۶ ماه از همه کشور های عضو اتحادیه شینگن بدون نیاز به کنترل مرزی عبور کنند.

تاریخچه ویزای شینگن

قرارداد شینگن دو نوع مختلف داره که در سال ۱۹۸۵ و ۱۹۹۰ بین کشور های اروپایی بسته شد تا کنترل مرزی و عبور از کشور های اروپایی شرایط ساده تری پیدا کنه.

قرار داد شینگنی که برای اولین بار در سال ۱۹۸۵ بین اتحادیه اقتصادی بنلوکس، جمهوری فرانسه و جمهوری فدرال آلمان بسته شد، و همه این کشور ها موافقت کردند تا بررسی ها و بازرسی ها لغو بشن و افراد بتونند با داشتن ویزایی به نام شینگن از مرز کشور های مشخصی راحت تر عبور کنند. اما با این حال هنوز هم در مرز ها نگهبان بود بعد از اون از سال ۱۹۹۰ پیمان شینگن به عنوان شینگن دوم شناخته شد و بازرسی های مرزی به طور کامل از افرادی که ویزای شینگن رو دارند حذف شد. در این زمان قرار دارد بین ۵ کشور اروپایی لوکزانبورگ، آلمان غربی، بلژیک، فرانسه و هلند بسته شد و فعالیت های مشترک متعددی بین این کشو رها آغاز شد؛ بعد از اون کشور های بیشتری به این اتحادیه پیوستند و آخرین کشور هم در سال ۲۰۱۱ کشور لیختن اشتاین بود.

از سال ۱۹۹۵ قرار داد شینگن باز هم شرایط کامل تری به خودش گرفت، این ویزا به همه بازدید کنندگان اجازه میداد تا با بدون هیچ مشکلی به راحتی از کشور های مرزی داخل این قرارداد بدون بازرسی و گرفتن ویزای جداگانه دیدن کنند و با داشتن ویزای شینگن از همه منطقه عضو این اتحادیه دیدن کنند.

اعضای عضو اتحادیه شینگن:

۲۶ کشور عضو اتحادیه شینگن کشور های استرالیا، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونیا، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیختن اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد و سوئیس هستند که همه اون ها هم در اروپا قرار دارند. کشور های انگلستان، ایرلند، رومانی، بلغارستان، کرواسی و قبرس هم هنوز عضو این اتحادیه نیستند اما قراره که به کشور های عضو پیمان شینگن اضافه بشن.

به طور کلی کشور های عضو اتحادیه شینگن در فاصله ای حدود ۵۰۰۰۰ کیلومتر درازا قرار دارند که ۸۰ درصد اون از آب و ۲۰ درصد خشکیه و منطقه ای به وسعت ۴٫۳۱۲٫۰۹۹ میلیون کیلومتر رو در خودش جا داده و جمعتی حدود ۴۱۹٫۳۹۲٫۴۲۹ هم در اون زندگی می کنند.

این موضوع رو هم باید بدونید که ۴ کشور لیختن اشتاین، سوئیس، ایسلند و نروژ با اینکه عضو اتحادیه شینگن نیستند ولی قوانین این کشور رو قبول کردند و فعالیت هاشون رو طبق این قرار داد انجام میدن.

چه کشور هایی نیاز به ویزای شینگن ندارند؟

بعضی از کشور ها برای ورود به محدوده شینکن نیاز به دریافت ویزا ندارند و م یتونند از ۹۰ روز تا ۶ ماه در همه قسمت های اروپا اقامت کنند که این کشور ها آلبانی، آندورا، آنتیگوا و باربودا، آرژانتین، استرالیا، اتریش، باهاماس، باربادوس، بوسنی و هرزگوین، برزیل، برونئی، کانادا، شیلی، کلمبیا، کاستاریکا، دومینیکا، السالوادور، گرجستان، گرانادا، گواتمالا، Holy See، هندوراس ، هنگ کنگ، اسرائیل، ژاپن، کیریباتی، ماکائو، مقدونیه، مالزی، جزایر مارشال، موریس، مکزیک، میکرونزی، مولداوی، موناکو، مونته نگرو، نیوزیلند، نیکاراگوئه، پالائو، پاناما، پاراگوئه، پرو، سنت کیتس و نوویس، سنت لوسیا، سنت وینسنت و گرنادین، ساموآ، سان مارینو، صربستان، سیشل، سنگاپور، کره جنوبی، سوئیس، تایوان، تیمور لست (تیمور شرقی)، تونگا، ترینیداد و توباگو، تووالو، امارات متحده عربی، ایالات متحده، اروگوئه، ونابئو، واتیکان و ونزوئلا هستند.

کدام کشور های اروپایی عضو اتحادیه شینگن نیستند؟

کشور های اروپایی آلبانی، آندورا، ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، بوسنی و هرزگوین، کرواسی، قبرس، گرجستان، ایرلند، کوزوو، مقدونیه، مولداوی، موناکو، مونته نگرو، رومانی، روسیه، سان مارینو، صربستان، ترکیه، اوکراین، بریتانیا و واتیکان جز اتحادیه شینگن نیستند.

ویژگی های اساسی منطقه شنگن

این قرار دارد به افراد اجازه میده تا با داشتن اون بتونند بدون هیچ مشکلی از مرز های داخلی کشور های عضو این منطقه بدون کنترل مرزی عبور کنند. همه این کشور ها استاندارد های مشترک برای عبور از مرز های خارجی دارند. وجود یک پایگاه داده مشترک پیشرفته بین اعضای عضو شینگن به اون ها کمک میکنه تا با سرعت بیشتری تبادلات افراد و کالا ها صورت بگیره و با وجود آزادی های تضمین شده ای که بین اعضای منطقه شینگن وجود داره، پلیس میتونه با اختیارات بررسی های مورد نیاز رو در مرز های داخلی  مناطق مرزی انجام بده که در واقع با پرسیدن سوالات و دریافت اطلاات صورت می گیره.

مورد آخر هم اینکه اگه تهدید جدی در مورد امنیت داخلی منطقه ای وجود داشته باشه، کشور های عضو اتحادیه می تونند تا ۳۰ روز محافظت های ویژه ای رو در مرز های منطقه داشته باشند.

انواع ویزای شینگن:

بیشتر ویزا های شینگنی که صادر میشه به عنوان Uniform Schengen یا USV صادر میشه که به اون ویزای گردشگری اروپا گفته میشه و به افراد اجازه میده از ۹۰ روز تا ۶ ماه در کشور های عضو اتحادیه اروپا اقامت کنند. اما باید بدونید که ویزای شینگن بر اساس هدق متقاضیان به ۴ نوع تقسیم میشه که در ادامه گِردگَرد به اونها اشاره میکنه.

ویزای شینگن نوع A

ویزای ترانزیت فرودگاهی: این نوع ویزا به فرد اجازه میده تا در یکی از فرودگاه های کشور های عضو اتحادیه اروپا پروازش رو عوض کنه تا به کشور هایی خارج از اتحادیه اروپا سفر کنه.

ویزای شینگن نوع B

ویزای عبوری: این ویزای به مسافر این امکان رو میده تا از محدوده فرودگاهی کشور های عضور اتحادیه شینگن عبور کنه و طی مدت ۵ روز باید از کشور خارج بشه و با ماشین به فرودگله کشور مد نظر یا مقصد خارج از محدوده شینگن بره.

ویزای شینگن نوع C

ویزای توریستی: با داشتن این ویزا فرد می تونه با توجه به تعدا روز هایی که ویزا مشخص شده در کشور ها عضو اتحادیه شینگن اقامت کنه که با توجه به شرایط و هدف متقاضی ۳ نوع مختلف داره.

ویزای یک بار ورود (Single entry):

این ویزا تنها برای یک بار ورود فرد به یکی از کشور های مشخص عضو شینگن صادر میشه و بعد از خارج شدن فرد از کشور حتی اگه از تاریخ اون باقی مونده باشه، به طور کامل باطل میشه.

ویزای دوبار ورود (Double entry):

این ویزا هم شبیه به ویزای یک بار ورود، به فرد این امکان رو میده تا دو بار به کشور های عضو اتحادیه شینگن وارد بشه.

ویزای چند بار ورود (Multiple entry):

این ویزا به فرد اجازه میده تا در طی مدت زمان ۹۰ روز فرد تا هر میزانی و به هر کشوری از کشور های عضو اتحاده شینگن وارد بشه و فرد بعد از اتمام ویزا تا ۶ ماه نمیتونه برای این ویزا دوباره درخواست بده.

ویزای شینگن نوع D

ویزای ملی: این ویزا برای افرادی صادر میشه که قصد اقامت یا تحصیل و با راه انداختن کسب و کار در یکی از کشور های عضور اتحادیه شینگن رو دارند و می تونند بیشتر از ۳ ماه در این کشور ها اقامت کنند و باید ثابت کنند که بعد از اتمام کارشون از منطقه خارج میشن و به کشور خودشون برمی گردند و از اونجایی که این ویزا مدت زمان بیشتر و محدودیت های کمتری داره، دریافت این ویزا نسبت به بقیه انواع ویزای شینگن سخت تره. این ویزا  هم به دو دسته یک بار ورود و چند بار ورود تقسیم میشه.

ویزای شینگن نوع D یکبار ورود:

افرادی که ویزای ملی شینگن رو دریافت می کنند به صورت دراز مدت در کشور های عضور اتحادیه شینگن اقامت کنند که اگه فرد به دلایلی مثل خدمات درمانی وارد شده باشه و نیاز به رفتن به سایر کشور های دیگه شینکن نداشته باشه می تونه ویزای یک بار ورود نوع D رو دریافت کنه که تا زمانی که نیازه در کشور مشخص بمونه و بعد خارج شدن، این ویزا به طور کامل باطل میشه.

ویزای شینگن نوع D چند بار ورود:

با این نوع ویزا فرد می تونه بدون هیچ محدودیتی، در مدت زمانی که براش مشخص شده به همه کشور های عضو اتحادیه شینگن سفر کنه که برای گرفتن این ویزا شرایط خاصی لازمه که در ادامه اومده.

*دانشجوهای بین المللی که قصد تحصیل در یکی از کشور های عضو منطقه شینگن رو دارند که باید ویزای مولتی یا چند بار ورود نوع D رو دریافت کنند و اعتبار این ویزا ها هم یک ساله است و باید بعد از هر سال تمدید بشه. افرادی هم که میخوان  پروژه های تحقیقاتی انجام بدن که کمتر از یک سال طول میکشه می تونند از این نوع ویزا استفاده کنند که البته برای این کار باید سوابق علمی خود فرد و خانواده اون

شرایط و مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای شینگن:

شرایط هر فرد برای گرفتن ویزای شینگن و همچنین سفارت هر کشور قوانین و شرایط مخصوص به خودش رو داره و معمولا افراد زیر ۳۰ سال که تا بحال سابقه سفر به کشو رهای اروپایی رو نداشتند قوانین سختگیرانه تری وجود داره و این افراد شانس کمتری برای دریافت ویزای شینگن دارند و مهم ترین عامل برای قبول با دریافت این ویزا، وجود دلیلی برای بازگشت به کشور مبدا در نظر گرفته میشه.

به طور کلی اگه برای ورود به کشور های عضو اتحاده شینگن با هدف های تجاری، توریستی و خانوادگی اقدام میکنید باید مدارک و شرایط به خصوصی رو داشته باشید که در ادامه گِردگَرد شمارو با جزئیات اون آشنا میکنه.

بیمه مسافرتی

همه متقاضی های ویزای شینگن باید بیمه مسافرتی فردی یا دسته جمعی داشته باشند که برای کل مدت سفر  افراد رو تا حداقل حدود ۳۰۰۰۰ یورو تحت پوشش قرار میده. که شامل هزینه های احتمالی پزشکی و مراقبت های پزشکی میشه.

بلیط رفت و برگشت و تائیدیه رزواسیون هتل

برای درخواست ویزای شینگن فرد باید بلیط رفت و برگشت و یا رزرو بلیط رو که هیچ هزینه هم نداره ارائه بده و مدارک رزرو هتل برای همه مدت اقامتش رو مطابق با زمان رفت و برگشت بلیطش به همراه داشته باشه. اگه هم فردی با دعوت نامه اقدام به رفتن به اروپا میکنه نیازی به رزرو هتل نداره.

نکاتی که در مورد ویزای شینگن باید بدانید:

سوالاتی که شاید در مصاحبه حضوری شینگن پرسیده شود!

  1. موقع مصاحبه سوالات مشخصی از شما پرسیده میشه که باید در پاسخ دادن به اون ها صادق باشید:
  2. هدف شما از این سفر چیه؟
  3. کدام کشور رو انتخاب کردید؟
  4. چه مدت اقامت می کنید؟
  5. کجا اقامت می کنید؟
  6. هزینه سفرتون رو چطور پرداخت می کنید؟
  7. منبع درآمدتون جیه؟
  8. چه کسی شمارو حمایت میکنه؟
  9. اینکه آیا تا بحال به کشور های عضو اتحادیه شینگن سفر کردید یا نه؟
  10. چه تضمینی برای بازگشتتون وجود داره و…