روسیه پهناورترین کشور دنیاست و از کشورهایی که در دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته و مسکو، پایتخت مشهور و زیبای این کشور، در بخش اروپایی واقع شده. بیشترین وسعت این کشور در بخش آسیایی اونه ولی کمترین جمعیت اون جا ساکن هستند و مردم بخش اروپایی رو برای زندگی ترجیح میدن. روسیه رو ما به هوای سردش میشناسیم. بخش های شمالی این کشور اون قدر سرده که امکان زندگی انسان و کشاورزی وجود نداره؛ مرکز اون آب و هوای اروپایی داره و جنوبش همیشه سرسبزه. روسیه به بزرگترین انقلاب کمونیستی دنیا و همینطور به وجود مشاهیر بزرگی مثل لئو تولستوی و داستایوفسکی معروفه.
آب و هوای روسیه
زمان سفر شما میتونه متناسب با آب و هوا و فصل و یا رویدادهای هر کشور باشه. آب و هوای روسیه با توجه به وسعت اون، خیلی متغیر و متنوعه. اما من فصل تابستان رو برای سفرم انتخاب کردم، چون از اواخر بهار تا اواخر تابستان گرم ترین روزهای ساله و بهترین زمان برای سفر به روسیه. با توجه به سرمای شدید هوا بهتره که زمستان و اوایل بهار رو انتخاب نکنید. فصل تابستان زمان اوج سفر به روسیه است و شهرهای مسکو و سن پترزبورگ خیلی شلوغه.
به اون هایی که در اواسط فصل بهار به مسکو سفر می کنند توصیه میکنم از فضای پرهیاهوی جشنواره بین المللی فیلم مسکو دیدن کنند. همینطور در فصل پاییز می تونید در برنامه های هفته مد روسیه هم شرکت کرد.
ویزا و پرواز
برای گرفتن ویزای توریستی از طریق سفارت روسیه اقدام کردم و حدود یک هفته بعد از درخواست، ویزام صادر شد. ایرلاینی که انتخاب کردم ایران ایر بود چون پرواز مستقیم به مسکو داشت. پرواز حدود ۳ ساعت و ربع طول کشید و من تقریبا تمام این مسیر رو خواب بودم!
حمل و نقل عمومی در روسیه
سیستم حمل و نقل عمومی در روسیه به عنوان یکی از مقرون به صرفه ترین و کارآمدترین ها در تمام دنیا به حساب میاد.
پرواز ما بدون تاخیر و مشکل خاصی در مسکو به زمین نشست. برای چند دقیقه ای بارون خنک و قشنگی اومد که هوا رو حسابی صاف و تمیز کرد. یکی از شانس های سفر اینه که هتلتون ترانسفر از فرودگاه داشته باشه و من این شانس رو داشتم و براحتی از فرودگاه به هتل رفتم. شرمتیوو دومین فرودگاه بزرگ مسکو محسوب میشه و فاصله اون تا شهر حدود یک ساعته.
اتوبوس
خط اختصاصی ایرواکسپرس در عرض ۳۵ دقیقه مسافران رو از فرودگاه تا مرکز شهر میبره. اتوبوسهای شماره ۸۱۷ و ۸۵۱ هم هر ۱۰ دقیقه از فرودگاه به سمت نقاط مختلف شهر حرکت میکنند. همینطور اتوبوس N1 در طول شب، هر ۳۰ دقیقه مسیر فرودگاه تا شهر و برعکسش رو میره.
مترو
مترو مسکو در اصل یکی از جاذبه های دیدنی این شهر محسوب میشه و شما علاوه بر استفاده از حمل و نقل عمومی، از زیبایی های اون هم لذت می برید. مترو محبوب ترین وسیله حمل و نقل عمومی در پایتخته و در روز حدود ۷ میلیون مسافر رو جابجا میکنه. در مسکو هزینه هر سفر ۳۰ روبل میشه و در سن پترزبورگ ۳۵ روبل. در هر دوی این شهرها شما می تونید در خود ایستگاه مترو، بلیط تهیه کنید. متروی سن پترزبورگ هم ایستگاهایی با پله های طولانی و خاص داره که به نوعی در دنیا منحصر به فرد و جالبه.
کارت حمل و نقل
بلیط های متروی سن پترزبورگ که بهش میگن ژتون، ۴۵ روبل قیمت داره، که شما میتونید با استفاده از کارت های پرداخت وسایل نقلیه، مبلغ ۳۵ روبل بدید و در هزینه های خودتون صرفه جویی کنید.این کارت ها که در مسکو به نام Troika و در سن پترزبورگ به نام Podorozhnik شناخته میشه، برای همه وسایل نقلیه عمومی استفاده داره. در مسکو ترویکا کارت رو هم در خود ایستگاه ها می تونید بخرید، هم از طریق اپلیکیشن ویژه مترو مسکو. خود کارت رایگانه اما برای شارژ اولیه ۵۰ روبل پرداخت می کنید. در سن پترزبورگ هم هزینه کارت Podorozhnik 60 روبل میشه. بطور کلی وسایل نقلیه از شما پول هم قبول می کنند ولی قطعا مبلغی بیشتر از کرایه ی اصلی، پس حتما بلیط یا کارت پرداخت بخرید. در زمان خروج از مسکو اگه اعتباری توی کارتتون باقی موند، می تونید با تحویل کارت به دفاتر خدمات مترو، پولتون رو پس بگیرید.
دقت کنید روی تابلوهای مترو از زبان انگلیسی استفاده نشده، پس یا سوال کنید یا نقشه شبکه مترو رو همراهتون داشته باشید.
اتوبوس
اتوبوس ها و تاکسی ها و بطور کلی سیستم حمل و نقل زمینی، در روسیه به اندازه مترو محبوب و عالی نیست. اطلاعات اتوبوس ها رو در بهترین و دقیق ترین حالت باید داخل خود ایستگاه پیدا کنید.
در سن پترزبورگ هم شبکه اتوبوس خیلی گسترده است و برای یک خارجی میتونه کمی گیج کننده باشه. اتوبوس های عادی معمولا ترکیب رنگ سبز با سفید و یا زرد هستند و تقریبا همیشه ماموری برای کنترل بلیط و کارت شما توی اتوبوس هست.
ون
در تمام کشورهای شوروی سابق، از جمله خود روسیه، ون های کوچیکی هست به نام مارشروتکا، که در سطح شهر، خصوصا در مناطق جدیدتر شهر مسافران رو جابه جا می کنند.
تاکسی
تاکسی ها در همه جای دنیا به دلیل نبود نظارت مستقیم، امکان افزایش نرخ دارند. قبل از سوار شدن به تاکسی در هر کجا، حتما مبلغ رو سوال و توافق کنید. تاکسی ها برای هر کیلومتر در مسکو حدود ۱۲ روبل و در سن پترزبورگ ۱۸ روبل میگیرند. مثلا شما برای رفتن از یک طرف مسکو، به طرف دیگر اون، قاعدتا نباید بیش از ۵۰۰ روبل بدید، اما زیاد دیده شده که رانندگان تاکسی خصوصا از خارجی ها این مبالغ رو گرفتند.
میتونید روی گوشیتون اپلیکیشن های کرایه تاکسی مثل اوبر، گِت یا یاندکس تکسی رو نصب کنید و هر کجا که بودید با اینترنت تاکسی بگیرید. همه این اپلیکیشن ها از نظر سرعت و کیفیت، در این شهر خوشنام هستند، شاید فقط بشه گفت اوبر شهرت بیشتری در تمام دنیا داره. من هم این اپ رو روی گوشیم داشتم و از اون استفاده کردم و راضی هم بودم. در شهر سن پترزبورگ اپلیکیشن Taxovichkof کار میکنه. قیمت ها منطقیه و بسته به میزان مسافت تعیین میشه.
هتل در مسکو
هزینه های اقامت در مسکو برای یک هتل لوکس به ۱۳ هزار روبل هم میرسه. اما در هتل های معمولی و یک تا سه ستاره از حدود ۲٫۵۰۰ روبل تا ۱۰هزار روبل میشه. برای رزرو یک تخت در هاستل ها هم بسته به میزان امکانات بین ۴۰۰ روبل تا ۱۱۰۰ روبل باید هزینه کنید. من سعی کردم هتلی که انتخاب می کنم به جاذبه های اصلی شهر نزدیک باشه. هتل سه ستاره Matreshka هتل خیلی خیلی عالی نبود، ولی به جاذبه های اصلی شهر خیلی نزدیک بود. بطوری که تا میدان سرخ و کاخ کرملین و کلیسای معروف باسیل کمتر از یک کیلومتر فاصله داشت. مزیت دیگه اون اتوبوس های شاتل بود که مسافران رو از نزدیک ترین فرودگاه یعنی شرمتیوو، به هتل می رسوندند.
منطقه ای که هتل در اون واقع شده بود، منطقه ی مرکزی شهر بود اما در عین حال آرامش داشت. می گفتند مردم این منطقه شاد تر از بقیه مناطقند. این رو میشد در شوری که شب ها توی خیابان های این حوالی بود، توی مردمی که برای پیاده روی به خیابان پتروفکا و مرکزخرید TSUM اومده بودند، دید. اتاق های هتل به سبک کلاسیک و با نماهای چوبی تزئین شده بود و بد نبود، البته برای بیشتر از دو نفر کوچیک بود. فضای داخلی رستورانش زیبا و آرام بود و کیفیت غذاها مطلوب بود. صبحانه ی خوبی هم داشت.
گشت و گذار در مسکو
فاصله هتل تا میدان سرخ حدود ۱۰ دقیقه پیاده روی بود و در اون هوای دلپذیر صبح این پیاده روی، حس خوبی داشت. میدان سرخ در مرکز شهر مسکو قرار گرفته و انتهای خیلی از خیابانهای مهم و اصلی شهر به این میدان میرسه.
ارگ کرملین یک قلعه تاریخی است که به صورت مجتمع در قلب شهر مسکو ساخته شده و چندین کاخ و کلیسا داره. نام مشهور این کاخ کرملین هست که در زبان روسی یعنی دژ و رئیس جمهور روسیه در این کاخ اسکان داره.
بعد از بازدید از کاخ و تماشای شلوغی های میدان سرخ، به سمت بنایی میرم که معروف ترین نمای میدان سرخه. کلیسای زیبا و رنگارنگ سنت باسیل که روبروی کاخ کرملین قرار گرفته. کلیسایی با طراحی جذاب و تماشایی. هر کس حتی یک عکس یا نماد از روسیه دیده باشه، اون، حتما از کلیسای سنت باسیل بوده. جمله معروفی بین مردم هست که میگه “پولکهای یک ماهی قرمز، پوست براق یک مار، صورتی و لاجوردی گردن یک کبوتر و رنگهای مختلف یک آفتابپرست رو میشه در این کلیسا دید”. در ساخت گنبدهای این کلیسا ظاهرا تقارن و نظم وجود نداره اما میشه گفت این بی نظمی جلوه زیباتری هم به اون داده. به جز سه شنبه ها و اولین دوشنبه هر ماه هر روز از صبح تا عصر میتونید از این کلیسای زیبا دیدن کنید.
کلیسای بانو کازان مسکو در اطراف میدان سرخ از پر ماجراترین کلیساهای این شهره. اولین بار این کلیسا با بنای تمام چوبی به احترام بانویی مقدس به نام کازان ساخته شد که مردم معتقد بودند پیروزی شون در یکی از جنگ ها رو مدیون دعاهای اون هستند. اما چند سال بعد توی آتش سوزی کاملا از بین رفت. بنای کلیسا مجددا ساخته شد، اما این بار هم عمر زیادی نداشت و به دستور یکی از حاکمان تماما کلیساهای میدان سرخ خراب شد و کلیسای کازان هم یکی از اون ها بود. بعد از مدتی بر اساس عکس هایی که از کلیسا وجود داشت، برای سومین بار اون رو ساختند و سعی کردند تا کامل شبیه بنای قبلی باشه.
وقتی از کلیسا بیرون اومدم به سمت آرامگاه لنین رفتم. این جا یکی از ترسناک ترین فضاهای تاریخی دنیاست. در کنار دیوارهای کاخ کرملین آرامگاه رهبر بزرگ روسیه قرار گرفته، که علی رغم وصیتش، بصورت مومیایی حفظ میشه. جسد لنین در مقبرهای هرمی شکل از جنس گرانیت قرمز و سنگ لابرادوریت سیاه، مومیایی و در زمان فریز شده. از این جسد در شرایط خیلی مدرنی نگه داری میشه و هزینه های زیادی هم در برداره. ۵ دقیقه مهلت بود تا جسد لنین رو ببنیم و قبلش به ما گفته شد که اینجا اجازه نداریم عکس بگیریم و سیگار بکشیم و یا حتی حرف بزنیم.
خوراکی و خرید در مسکو
گشت و گذار در میدان سرخ و جاذبه های واقعا جذابش حسابی گرسنم کرده بود و حالا وقت این بود که بریم برای شکم گردی! بعد از حدود ۵ دقیقه پیاده قدم زدن و تماشای اطراف در حوالی میدان مانژ چشمم افتاد به یک رستوران روسی به اسم Grand Cafe Dr. Jhivago (کافه بزرگ دکتر جیواگو).
قیمت غذا در رستوران های ارزان مسکو حدود ۵۰۰ روبل میشه و در رستوران های بهتر تا ۲هزار روبل میتونه برسه. فست فودهای خوب مک دونالد هم تا حدود ۳۰۰ روبل درمیاد. یکی از شعب مک دونالد در فاصله نزدیک میدان سرخ قرار داره. (حدود ۲۰ دقیقه پیاده روی)
از غذاها و خوراکی های محبوب روسی میشه از این موارد نام برد:
Pelemeni (پلِمنی)
غذاییه که با خمیر درست میشه و داخل خمیر اون گوشت و چیزهای خوشمزه ای وجود داره.
Deraniki (درانیکی)
درانیکی چیزی شبیه کوکوی سیب زمینی خودمونه! سیب زمینی و تخم مرغ و آرد و… مواد تشکیل دهنده این غذاست و از غذاهای محبوب روسی محسوب میشه.
سوپ بُرش (borscht) و سوپ سالیانکا (solyanka)
سوپ بُرش از ترکیب چغندر و سیب زمینی و گوشت تهیه میشه و رنگ کاملا قرمزی داره.
سوپ سالیانکا
این سوپ با گوشت تهیه میشه و خیارشور و لیمو به عنوان طعم دهنده هاش هستند.
چاک چاک (cak cak)
چاک چاک یک دسر معروف و محبوب شرقی در روسیه است که از آرد و تخم مرغ تهیه و با عسل خوش طعم شده. چاک چاک رو حتما امتحان کنید.
پنکیک بُلینی (blini)
شاید خاص ترین روش سرو پنکیک در دنیا رو روس ها دارند. اون ها پن کیکی که از گندم سیاه درست شده رو با خامه ترش و خاویار می خورند. البته نسل جدید شیر و شکر رو برای خوردن با این پن کیک ترجیح میدن.
اطراف میدان سرخ مراکز خرید بزرگی هم وجود داره که در حین قدم زدن میشه اون ها رو تماشا کرد و برای خرید ساعت ها وقت اون جا گذروند. همینطور شهر مراکز خریدی هم در دیگر نقاط شهر هست که معمولا با مترو به راحتی میشه به اون جاها رفت.
مرکز خرید گام
در اطراف میدان سرخ با کمترین فاصله ممکن، این مرکز خرید سه طبقه ی بزرگ، واقع شده که با ۱۲۰ سال قدمت و زیبایی های فراوانش در طراحی و معماری، خودش میتونه یکی از جاذبه های مسکو باشه. بیشتر مغازه ها لوکس و شیک هستند و میشه انواع برند ها مثل هوگوباس، بربری، دیور، لویی ویتون و… رو این جا دید. در این مرکز همچنین، نمایشگاه های عکاسی زیادی برگزار میشه و در صورتی که علاقه مند باشید میتونید از اون ها بازدید کنید.
مرکز خرید مترو پلیس (Metropolis)
انواع برند ها شامل زارا، تامی، اسپریت، لوییس و… رو، در کنار یک هایپر مارکت بزرگ می تونید در متروپولیس پیدا کنید. این مرکز در Leningradskoye Hw واقع شده به ایستگاه مترو خیلی نزدیکه.
اگر خانمی هستید که از خرید خسته نمیشی و قراره ساعت ها توی متروپولیس بچرخید، همسرتون رو بفرستید به سینما یا استخر یا سالن بولینگ؛ تا هر دو از زمانتون لذت ببرید. بعد از اون هم میتونید به یکی از رستوران های این مرکز برید و با هزینه ی مناسبی، یک غذای خوب بخورید.
مرکز خرید آتریوم (atrium)
روبروی ایستگاه کراسک، در منطقه گاردن رینگ، قرار گرفته. انواع لباس فروشی ها و عطر فروشی ها و سوپرماکت های بزرگ، در کنار یک کافی شاپ زیبا که هر شب موسیقی زنده در اون اجرا میشه، در این مرکز وجود داره.
تسوم و پتروسکی
به مرکز تسوم قبلا هم اشاره کوچیکی کردم. مرکز بزرگی که در خیابان تئاتر بولشوی و در نزدیکی میدان سرخ قرار گرفته. انواع برندها در زمینه های مختلف، از پوشاک گرفته تا لوازم منزل و … رو اون جا میتونید ببینید. در فاصله ی کمی پاساژ پتروفسکی توی خیابانی به همین نام قرار گرفته و لوکس ترین و سلطنتی ترین مرکز خرید مسکو محسوب میشه.
از مسکو به سن پترزبورگ
قصد داشتم حالا که به روسیه اومدم حتما به سن پترزبورگ هم برم و شب های سفید و جذابیت های دیگر این شهر زیبای اروپایی رو ببینم. بعد از دو روز وسایلم رو جمع کردم و صبح روز سوم سفرم، از هتل با تاکسی به سمت ایستگاه قطار لنینگارد استیشن رفتم. تاکسی رو با اپلیکیشن اوبر که روی گوشیم نصب داشتم گرفتم. همان طور که شنیده بودم سر وقت اومد و در محاسبه قیمت هم دقیق بود. و برای این مسافت ۴ کیلومتری، کمتر از ۵۰ روبل گرفت.
با مراجعه به دفاتر داخل ایستگاه قطار، به صورت حضوری بلیط قطاری برای سن پترزبورگ خریدم که مبلغش شد ۷٫۵۰۰ روبل. قطار سریع بود و بعد از تقریبا ۴ ساعت به سن پترزبورگ رسیدم. با توجه برنامه ریزی که از قبل داشتم، میدونستم که فاصله ی ایستگاه قطار تا هتلی که قصد اقامت در اون رو داشتم کمتر از یک کیلومتر بود و چون چمدونم رو به راحتی میتونستم حمل کنم و بار سنگینی نبود ترجیح دادم پیاده به سمت هتل برم و در راه شهر رو تماشا کنم.
هتل در سن پترزبورگ
هزینه اقامت در هتل های معمولی و یک تا سه ستاره سن پترزبورگ، برای هر شب از ۵۵۰ روبل تا ۴۰۰۰ روبل میشه. و برای هتل های چهار و پنج ستاره از ۷٫۵۰۰ روبل به بالا درمیاد. در هاستل ها هم می تونید اتاق بگیرید و از ۴۰۰ روبل کرایه هاشون شروع میشه.
هتل ۴ستاره Akyan St.Petersburg درجه ی بالایی از رضایت مشتریانش رو جلب کرده بود و همین نکته باعث شد من به سراغش برم. هتل تقریبا در مرکز شهر و در خیابان Vosstaniya واقع شده بود و همان طور که گفتم فاصله کمی تا ایستگاه قطار و ایستگاه های مترو Ploshchad Vosstaniya و Admiralteyskaya Metro Station و خیلی از جاذبه های این شهر داشت. مثلا تا کلیسای بزرگ منجی رستاخیز، موزه معروف هرمیتاژ (یا ارمیتاژ)، میدان کاخ، ساختمان نیروی دریایی و خیابان معروف نوسکی پراسپِکت و جاذبه هایی که در اون هستند، مسافت کمی بود و خیلی راحت میشد پیاده هم به این مکان ها رفت.
آکیان از هتل های تاپ سن پترزبورگ محسوب میشه. نمای بیرونی ساختمانش کلاسیک و زیباست. ترانسفر مخصوص شاتل رو هم برای فرودگاه داره. اما صبحانه هتل در سطح متوسط بود.
توی لابی هتل یک قهوه سفارش دادم و با کمی کلوچه واتروشا که طعم خوبی هم داشت خوردم تا ساعت ۲ شد و من اتاقم رو تحویل گرفتم. اتاق های تمیز و مرتبی داشت که خوب دکوراسیون شده بودند و داخل هر اتاق تلویزیون و حمام شخصی هم وجود داشت.
برای ناهار به رستوران هتل رفتم. هیچ کس اون جا نبود. انگار از وقت ناهار گذشته بود. غذای سبکی سفارش دادم. چون قصد داشتم شب برای شام حسابی به خودم برسم.
بعد از کمی استراحت و گرفتن یک دوش، برای اینکه حسابی سرحال بشم، از هتل بیرون زدم و قدم زنان به سمت خیابان نوسکی پراسپکت رفتم. جذاب ترین و معروف ترین خیابان شهر سن پترزبورگ و حتی از معروف ترین خیابان های روسیه محسوب میشه. خیابانی به طول حدودا ۴ کیلومتر که برای قدم زدن در اون ساعت ها وقت نیاز دارید. پر از انواع رستوران ها، کافه ها، مراکز خرید، فروشگاه های سوغاتی و جاذبه های دیدنی.
خانه کتاب Dom Knigi از اولین جاهاییه که در این خیابان به چشم میخوره و بین مردم خیلی معروفه. یک کتابفروشی بزرگ و خاص که همیشه تا دیروقت بازه و توی اون علاوه بر کتاب، انواع لوازم تحریر و نقشه ها و مجله ها رو میشه پیدا کرد و هر زمان هم که از گشت و گذار بین کتاب ها خسته شدید، در طبقه بالا کافه ای هست که می تونید اون جا استراحت کنید و خوراکی میل کنید. من هم همین کار رو کردم. این جا برای عاشقان کتاب همیشه برنامه های جذابی برگزار میشه.
در شاهراه اصلی خیابان، کلیسای جامع لیدی کازان واقع شده. این کلیسای معروف از بزرگترین و معروف ترین کلیساها و تنها کلیسای دایر ارتدوکس در این شهره. داخل کلیسا تصویری از حضرت مریم وجود داره که مسیحیان در مقابلشون، با احترام ایستادند و دعا میکنند. مردم معتقدند پیروزی روس ها در برابر ناپلئون بخاطر حضرت مریم بوده و این کلیسا به شکرانه این پیروزی ساخته شده. فضای داخل حیاط کلیسا خیلی سرسبز و قشنگه و مردم اون جا به قدم زدن و گفت و گو و حتی به تفریح مشغول هستند.
کلیسای ایزاک یا همان اسحاق سمبلی از بینش مذهبی روسیه است، جشن روز مقدس مسیحیان در کلیسای اسحاق بخشی از مراسم کلیسای ارتدکسه. این کلیسا با گنبدی طلایی و چشم اندازی زیبا در زیر نور خورشید میدرخشه. این کلیسا دومین ساختمان بلند سن پترزبورگه و بعد از کلیسای پیتر در مقام دوم قرار دارده و از لحاظ تاریخی و معماری هنری منحصر به فرده.
دیگه خورشید داشت غروب می کرد و تعداد آدم هایی که برای خرید و پیاده روی به خیابان اومده می اومدند از ماشین ها بیشتر میشد. سن پترزبورگ شهر زنده و شلوغیه و پرسه زدن در اون حس خوبی به ادم میده. قدم زنان به حوالی میدان کاخ رفتم. البته بازدید از این میدان تاریخی رو برای فردا گذاشته بودم و الان قصد داشتم بعد از خوردن یک غذای توپ، به مراکز خرید خیابان نوسکی سر بزنم.
غذا در رستوران های معمولی و متوسط سن پترزبورگ به ۵۰۰ روبل، در رستوران های گرون به ۲۰۰۰ روبل و در مک دونالد به ۳۰۰ روبل میرسه. گزینه ی دیگه ای که این جا وجود داره street food ها هستند که خیلی مقرون به صرفه اند و ارزش امتحان کردن رو دارند.
کینک پونگ، رستوران دنج و خوبی بنظر میومد. و در منوی غذاش هم انواع غذاهای چینی و هندی و تایلندی و… داشت. من یک غذای ویتنامی سفارش دادم! تا یکی از تازه ترین طعم های زندگیم رو تجربه کنم. هزینه ی غذا شد ۲۸۰ روبل. وقتی برام آورد گفت که اسم این غذا در واقع پن کیک برنجه. البته به انگلیسی گفت وگرنه زبان روسی رو که اصلا نمیشه فهمید و اون جا معمولا چیز به انگلیسی توضیح داده نشده. منو هم روسی بود، سیستم حمل و نقلشون هم همین طور.
وقتی سن پترزبورگ شب نمیشه!
بعد از صرف غذا قصد داشتم به سمت هتل برم و توی راه مراکز خرید خیابان نوسکی رو هم ببینم. اما وقتی از رستوران خارج شدم متوجه یک اتفاق خاص شدم! ساعتی بود که باید هوا تاریک میشد؛ در واقع شب بود. ولی نه! صبر کنید! الان تابستانه و این جا سن پترزبورگ… دقیقا در همان بازه زمانی که سن پترزبورگ شب نمیشه.
در تابستان، در یک بازه زمانی حدودا یک ماهه از اواخر بهار تا اوایل تابستان (۲۰خرداد تا ۱۰ تیر)، شب ها هوای شهر تاریک نمیشه و به حالت روز، و چیزی شبیه اون حالتی که بهش میگیم گرگ و میش، باقی می مونه. تو این دوره برای مردم این شهر، دردسرهای جالبی پیش میاد. مثلا ساعت خوابشون بهم میریزه و از بعضی فعالیت ها و کارهاشون باز می مونند. اما در عین حال مردم این پدیده رو دوست دارند و خیلی رمانتیک میدونند و از این شب ها برای پیاده روی های طولانی و قرارهای شبانه و تفریحات دیگه استفاده می کنند. از این گذشته، هر ساله گردشگران زیادی هم برای مشاهده این پدیده طبیعی خاص و جذاب به سن پترزبورگ سفر می کنند. برای من جالب بود که بدونم علت این پدیده چیه و چرا شب مثل هر جای دیگه ای، آسمان این شهر تاریک نمیشه. با پرس و جو و سرچ متوجه شدم که، بخاطر وسعت زیاد مدار عرضی کشور روسیه، فاصله ی طلوع و غروب خورشید به اندازه ای کم میشه که خورشید فرصت کامل غروب کردن پیدا نمی کنه!
نظرم در مورد زودتر برگشتن عوض شد. قدم زنان به کنار رودخانه نیوا رفتم که خیلی هم نزدیک بود. رودخانه ای که از وسط شهر رد میشد و در این شب های روشن سن پترزبورگ جذابیت خاصی داشت.
پل کاخ توی تاریک و روشن هوا حسابی دیدنی شده بود و نمی شد از این منظره فوق العاده و کمیاب عکس نگرفت.
مردم برای خرید و قدم زدن و تفریحات شبانه تا دیرترین ساعات شب در این خیابان می مونند و از شور و شلوغی و تفریحات و خوراکی هاش لذت می برند. خصوصا حالا که زمان رویداد این پدیده ی جذاب و منحصر به فرده.
“شب های سفید” رو در بعضی نقاط روسیه، از جمله شهر سن پترزبورگ میشه تماشا و تجربه کرد. بعد از ساعتی پرسه زدن در ساحل و تماشای شبی که شب نیست؛ به سمت هتل برگشتم و در راه، مراکز خرید رو دیدم.
خرید در سن پترزبورگ
فرصت من برای خرید خیلی کم بود و خریدم رو در همان خیابان نوسکی پراسپکت انجام دادم. این جا عمده ترین مرکز خرید در سن پترزبورگه با انواع بوتیکها، کتاب فروشیها و دپارتماناستورها و پاساژها…
دی ال تی
یک مجتمع ۵ طبقه است از برندهای معروفی مثل شنل (Chanel)، ورساچه (Versace)، الکساندر وانگ (Alexander Wang)، گوچی (Gucci)، مارک جیکوبز (Mark Jacobs) و… این جا قیمت ها پایین نیستند. ولی تا دلتون بخواد برند و کالاهای لوکس و شیک پیدا می کنید. آخرین طبقه هم یک رستوران خیلی شیک هست که قسمت VIPهم داره. این مرکز به ایستگاه متروی Nevsky Prospekt نزدیکه.
گرند پِلس (Grand Palace)
از لوکسترین مراکز خرید سن پترزبورگه. از بوتیکهایی مثل اسکادا (Escada)، فرلا (Furla) و بربری (Burberry) گرفته تا انواع برندهای فرانسوی و ایتالیایی رو اون جا دیدم. و همینطور کلی فروشگاه شکلات. البته از هر نوعی که سوال کردم قیمت بالایی داشت. این مرکز به ایستگاه مترو Nevsky pr نزدیکه.
مرکز خرید نوسکی (Tsentr)
که اون هم در نزدیکی ایستگاه مترو Pl. Vosstaniya و در مرکز شهر قرار گرفته، ظاهر و باطن نو و مدرنی داره. هر چی که از انواع پوشاک برند، لوازم آرایشی و لوازم خانگی و… بخواید حتی توی یکی از طبقات اون هم می تونید پیدا می کنید. علاوه بر این مغازهها، یک باشگاه، رستوران روف تاپ و یک سوپرمارکت هم در طبقه هم کفش هست. محصولات این مرکز خیلی اروپاییه و هر چی که میخواید رو میتونید پیدا کنید. بخش شیرینی نوسکی طرفداران زیادی داره.
گالریا
بزرگترین مرکز خرید در مرکز شهره و ساختمان بزرگ و شیکی هم داره. در این مرکز هر کالای مدرنی که بخواید پیدا می کنید. همینطور انواع برندهای داخلی و خارجی مثل تاپ شاپ (Topshop)، لویز (Levis)، مکس (Mexx) و… علاوه بر اینا یک سوپرمارکت بزرگ، فود کورت، سالن تئاتر، سالن بولینگ، و چند رستوران خوب در گالریا وجود داره. اگر بچه کوچیک همراهتون بود حتما به طبقه آخر هم سر بزنید. این مرکز نزدیک ایستگاه متروی Pl. Vosstaniya است.
در سن پترزبورگ پاساژهای زیادی می بینید که معمولا نبش خیابان ها هستند. در پاساژها برندهای مطرح دنیا رو پیدا می کنید و همینطور تعداد خیلی زیادی سالن های زیبایی معروف.
خود مردم روسیه خرید روزمرشون رو در بازارهای روباز اطراف شهر انجام میدند. توی این بازار ها انواع و اقسام خوراکی ها پیدا میشه و معمولا همه چیز خوب و با کیفیته و قیمت مناسبی داره. همینطور بازارهایی هم هستند که خوراکی ندارند ولی چیزهای جالبی به عنوان سوغاتی در اون ها پیدا میشه، اما در این مورد باید مراقب باشید که جنس تقلبی و گرون نخرید…
حسابی دیر وقت شده بود که به هتل برگشتم و بعد از یک دوش به رختخواب رفتم. صبح روز بعد، آخرین روزی بود که در سن پترزبورگ بودم و باید جاذبه هایی که جا مونده بود رو میدیدم و راهی می شدم.
دوباره پیاده به سمت میدان کاخ حرکت کردم. میدان مرکزی شهر سن پترزبورگه و پل کاخ رو به خیابان نوسکی پروسپکت وصل میکنه. قدیمیترین بنایی که در این میدان ساخته شده، کاخ زمستانیه تزارهاست که به رنگ سفید و نیلی و به سبک معماری باروک ساخته شده و اسم این میدان هم به همین دلیل کاخ گذاشته شده. البته در کل روس ها بخاطر روحیه تجمل گرایی بالایی که دارند، روی خیلی چیزها اسم کاخ رو گذاشتند.
مثل پل متحرک کاخ که روی رودخانه نوا قرار گرفته و دیشب ازش عکس گرفتم. این پل شب ها بلند میشه و به کشتیهای بزرگ اجازه ی ورود به دریای بالتیک رو میده. توی شب منظره ی زیبایی داره که جلوه ای از مدرنیته اروپایی در این شهره.
ساختمان کاخ زمستانی در واقع امروز، ساختمان موزه آرمیتاژ شده. موزه هرمیتاژ بزرگترین موزه روسیه و سومین موزه بزرگ دنیاست که در این شهر واقع شده. یک موزه همه چیز تمام که شاید در یک بازدید اصلا نشه همه ی اون رو دید. هرمیتاژ با داشتن بیش از سه میلیون اثر هنری بزرگترین کلکسیون نقاشی دنیاست. این موزه روزهای دوشنبه تعطیله و اولین پنجشنبه هر ماه ورودیش برای عموم رایگانه.
در ضلع جنوبی میدان، ساختمانی به رنگ سفید و زرد قرار داره که خانه سابق سران ارتش امپراتوری بوده ولی امروزه محل ادارههای دولتی شده. همینطور در ضلع شرقی ساختمان گاردهای سلطنتی سابق قرار داره که اون هم امروزه به عنوان اداره دولتی استفاده میشه. در ضلع غربی میدان، باغ و اداره نیروی دریای رو می بینید. ساختمان نیروی دریایی (admiralty) که از کیلومتر ها فاصله میشه اون رو با منار مخروطی طلاکاری شده اش پیدا کرد؛ زمانی مهمترین مرکز کشتی سازی روسیه بوده و در حال حاضر به دانشکده نیروی دریایی و وزراتخانه دریایی روسیه تبدیل شده.
کاخ پترهف که بهش کاخ ورسای روسیه هم گفته میشه برای زمان رومانوف هاست و در فاصله ی ۴۰ کیلومتری از مرکز شهر قرار داشت. و من فرصت رفتن به اون جا رو نداشتم. اما اطلاعاتی که در موردش میدونم رو براتون میگم، شاید شما شانس دیدن این مجموعه بی نظیر رو پیدا کردید. عکس های این قسمت رو هم از یکی از دوستانم که سفر کرده بود گرفتم. فضای بیرونی کاخ یک باغ بزرگ و سرسبزه که در اون، تندیسهای برنزی قشنگی در کنار آبنماهای پلهای قرار گرفته. فوارههای این آبنماها به خاطر ارتفاعشون که صد متر از ساحل پایینتره، بدون هیچ پمپ آبی و فقط با چشمههای طبیعی و نیروی جاذبه کار میکنند.
فضای داخل کاخ که شما رو به اروپای قرن ۱۹ میبره.
سن پترزبورگ اگر زیباترین شهر اروپا نباشه، از زیباترین هاست. درسته که گفته میشه متوسط عمر مردان روسی کمه ولی من فکر میکنم اگه اینجا زندگی می کردم عمرم بیشتر میشد!!