گِردگَرد

فرهنگ ترکیه

ترکیه آینه ای از تنوع فرهنگ و  عقاید منحصر به فرده که ریشه در تاریخ کهن این کشور از قرن ها پیش داره. کشوری مدرن و امروزی که هنوز توی گوشه گوشه های اون میشه ردپا های امپراطوری عثمانی و روم باستان رو پیدا کرد و همین موضوع ترکیه رو به کشوری ارزشمند و دیدنی در تمام دنیا تبدیل کرده. تنها کشوری در تمام دنیا که قسمتی از اون در آسیا و نیمه کمتری از اون در اروپا قرار گرفته و به همین دلیل فرهنگ و ظاهر و حتی نژاد این مردم آمیزه ای از چهره های شرقی و غربیه… مردم ترکیه مسلمان هستند و این دین مقدس توی شرایط زندگی و نحوه معاشرت و قوانین این کشور تاثیر زیادی گذاشته و ادیان مسلمان ها از مهم ترین جشن های مردم این سرزمین به حساب میاد و با همه آزادی هایی که در نوع پوشش دارند احترام به جشن های مسلمانان و ماه هایی مثل ماه رمضان در این کشور اهمیت ویژه ای برای اکثریت مردم داره. توی این مقاله GerdGard.com اطلاعات مفیدی از فرهنگ و آداب و رسوم ترکیه بهتون میده که می تونه قدم اول شما برای آشنایی با مردم این کشور قبل از سفرتون به تک تک شهر های این مقصد شگفت انگیز باشه.

تاریخ این کشور ریشه در ۴۰۰۰ سال پیش داره و به عنوان یکی از قدیمی ترین تمدن های  بشر روی زمین به حساب میاد. آشنا شدن با فرهنگ و گذشته جذاب ترکیه یکی از هیجان انگیز ترین تجربه هاییه که می تونید قبل از سفرتون به این کشور تجربه کنید، پس با گِردگَرد همراه باشید.

نوع پوشش مردم در ترکیه

مردم مسلمان ترکیه از لحاظ پوشش آزادی خوبی دارند اما باید بدونید که توی شهر های سنتی و قدیمی تر این کشور مردم پایبندی زیادی به حجاب و رعایت کردن اصول اخلاقی دین اسلام دارند. امروزه هر یک از بخش های این کشور نوع پوشش مخصوص به خودش رو داره ولی توی اکثر شهر ها مردم به پوشوندن موها و پوشیدن لباس های بلند اعتقاد زیادی دارند. اما قسمت زیادی از مردم این کشور هم طبق مد و پوشش مدرنی که در سراسر دنیا استفاده میشه، لباس می پوشند. بیشتر از ۷۰ درصد مردم ترکیه توی مناطق شهری این کشور زندگی می کنند و سبک زندگی غربی و نوع پوشش اروپایی تاثیر زیادی روی نوع لباس پوشیدن و  طریقه زندگی مردم گذاشته. توی خیلی از شهر های مدرن ترکیه خانم ها پیراهن ها و لباس های کوتاه و مد روز می پوشند و از جدید ترین برند های معروف دنیا خرید می کنند.

فرهنگ ترکیه در قرن حاضر تغییرات زیادی کرده و شاید این کشور تنها جایی در دنیا باشه که سبک زندگی مردم تحت تاثیر دنیای غرب و شرق قرار گرفته. بعد از سرنگونی امپراطوری عثمانی در ترکیه جمهوری ترکیه سعی کرد تا با ادغام فرهنگ ها مختلف قوانین کشور رو بر اساس مرز ها و چهار چوب مشخص کشور اجرا کنه و هویت و فرهنگ این کشور رو متفاوت با چیزی که امپراطوری عثمانی تعیین کرده بود، اجرا کنه و همین موضوع باعث شد تا فرهنگ ترکیه ادغامی از چندین فرهنگ متفاوت از دین اسلام، اناتولیا و تاثیر دنیای غرب باشه.

نوع پوشش سنتی مردم ترکیه هنوز توی خیلی از شهر های و روستا ها استفاده میشه و خانم های سطح معمولی این کشور معمولا چندیدن لایه لباس روی هم می پوشند و رو سریشون رو بالای سرشون میبندند. مرد ها هم معمولا شلوار با کت های گشاد و بلند مخصوص می پوشند که به اون جوبا گفته میشه.

 

آداب و رسوم مردم ترکیه

فرهنگ و آداب و رسوم مردم ترکیه ترکیبی از تاثیرات دنیای غرب و گذشته و تاریخ این کشور در زمان امپراطوری عثمانیه. مردم ترکیه خیلی مهربان و خونگرم هستند. درصد زیادی از مردم مسلمان هستند و تاکید زیادی هم رو یپرچم کشورشون دارند که مفهوم اسلام رو نشون میده. یکی از مهم ترین قوانینی که توی این کشور وجود داره آزادی انتخاب دینه و مردم کشور مختارند تا هر دینی که دوست دارند رو انتخاب کنند و جوری که دوست دارند لباس بپوشند.

مردم ترکیه خیلی خرافاتی هستند و شدیدا به چشم زخم اعتقاد دارند و یکی از مهم ترین سوغاتی هایی که می تونید توی بازار های سنتی دیوار مغازه ها و دم در خونه های اون ها پیدا کنید انواع مدل های مختلف چشم زخمه. اعتقاد خرافی دیگه این مردم فال گرفتن به ویژه فال قهوه است که بیشتر بین دختر های جوان رایجه و توی خیلی از کافه های شناخته شده مردم برای فال گرفتن سراغشون میرن.

چای خوردن ترک های ترکیه مثل ما یارانی ها یکی از اصول جدا نشدنی زندگیشون به حساب میاد و اولین چیزی که با ورود مهمان ازش پذیرایی میکنند یک فنجان چای تازه و دم کشیده با شیرینی های و باسلق های مخصوص ترکیه است.

خارجی هایی که برای اولین بار به ترکیه میان گاهی اوغات از رفتار دوستانه و گرم این مردم تعجب می کنند. اگه شما به عنوان یک توریست از یکی از مردم ترکیه آدرس بپرسید اونقدر با مهربان و صبر و حوصله بهتون جواب میدن که از مصاحبت با اون ها لذت میبرید. اگه روزی برای مهمانی یا مجلسی  به خانه یک فرد ساکن ترکیه دعوت شدید بهته حواستون باشه که با کفش وارد خانه نشید و حتی بعد از تعارف کردن میزبان باز هم به احترام اون ها کفش هاتون رو دربیارید. چون اون ها هم مثل ما ایرانی ها روی این قضیه کمی حساس هستند. اگه توی مهمونی کسی بهتون چیزی تعارف کرد سعی کنید حتما بردارید چون در غیر این صورت این موضوع کمی بی ادبانه تلقی می شه و ممکنه باعث ناراحتیشون بشه.

خیلی از مردم عادی ترکیه نمی تونند به راحتی انگلیسی حرف بزنند ولی از اونجایی که دوست دارند با خارجی ها ارتبا برقرار کنند با زبان اشاره و حرکات بدن منظورشون رو به شما می فهمونند و سعی می کنند بفهمند شما چی میگید. توی فرهنگ مردم این کشور معمولا دنگی حساب کردن توی رستوران ها زیاد مرسوم نیست مخصوصا اگه یک شام خانوادگی یا شام رسمس دوستانه باشه. در واقع اگه هم شما بخواید این کار رو کنید اون ها اجازه نمیدن و بهترین کار اینه که شما هم چند روز بعد اون هارو به یک وعده غذا  دعوت کنید. این مردم علاقه زیادی به غذا خوردن دارند و در مورد رستوران رفتن معمولا آداب خاصی دارند و پوشیدن لباس های رسمی و مناسب براسونن اهمیت زیادی داره. معمولا بعد از اینکه غذا تموم شد یک فنجان چای یا قهوه ترک مهم ترین دسر ترک ها به حساب میاد که معمولا باید با شکر کمی هم شیرین بش…