هر وقت بین مردم صحبت از رفاه جتماعی، ثروت، آزادی و حقوق شهروندی میشه، حتما یک سر صحبت به سوئیس کشیده میشه. در واقع تمام واژه هایی که ما رو به یاد سوئیس می اندازند، واژه های جذابی هستند؛ ساعت، بیمه و بانکداری، بی طرفی و صلح بین المللی، مقر جهانی صلیب سرخ، طبیعت بی نظیر و اسکی روی کوه های آلپ و… بنظر میرسه که حتی یکی از این ها کافیه تا وسوسه قدم زدن توی خیابان های سوئیس رو به جان کسی بندازه… شهرهای زوریخ و ژنو به عنوان قطب های اقتصادی سوئیس و شهرهای پرجمعیت این کشور هستند، و هر دو دارای بالاترین سطح استانداردهای زندگی در تمام دنیا هستند.
آب و هوای سوئیس
سوئیس به عنوان مرتفع ترین کشور اروپا، آب و هوای معتدلی داره و یکی از سرسبزترین کشورهای قاره سبزه به شمار میاد. در قسمت های کوهستانی زمستان های سرد و پر برفی داره، بارش ها و خنکی هوا تا نیمه اول بهار ادامه داره و بعد از اون هوا در تابستان نسبتا گرم و مطبوعه، هر چند احتمال بارش همچنان وجود داره. پاییز فصل نسبتا کوتاهی تو این کشور به حساب میاد، بارش ها مجددا از نیمه دوم پاییز شروع میشه. به طور کلی هوای این کشور متغیر، اما دلپذیره و فصل های بهار و تابستان برای سفر به سوئیس مناسب هستند. خصوصا از نیمه دوم بهار تا اواخر تابستان.
شهر ژنو در جنوب غربی دریاچه ژنو قرار داره و توسط دو رشته کوه آلپ و ژورا محاصره شده. آب و هوای ژنو به دلیل همجواری با دریاچه معتدل و قارهایِ مرطوبه. زوریخ در شمال سوئیس، در دامنه آلپ قرار داره و کمی سرد تره.
ویزا و پرواز
برای دریافت ویزای شنگن کشور سوئیس حتما از دو سه ماه قبل از سفرتون اقدام کنید، در مرحله اول باید برای مراجعه حضوری نوبت بگیرید. ویزای سوئیس تا ۶ ماه اعتبار داره و برای اقامت تا ۹۰ روز، در نظر گرفته میشه.
پرواز ترکیTurkish Airlines ساعت ۳ نیمه شب از فرودگاه امام تهران به سمت استانبول حرکت کرد و بعد از حدود ۲ ساعت توقف به مقصد زوریخ Zurich)) راه افتاد. زوریخ از نظر زمانی ۲ و نیم ساعت از تهران عقب تره. فاصله فرودگاه Zurich-Kloten از مرکز شهر حدود ۱۰ کیلومتر بود و راه های زیادی برای طی این مسافت وجود داشت.
حمل ونقل در زوریخ
شبکه حمل و نقل زوریخ (ZVV) یک شبکه تعرفه برای حمل و نقل عمومی محلی در کانتون زوریخ و بعضی مناطق همسایه است. ۱۶ خط اتوبوس از داخل فرودگاه هر ۱۰ دقیقه به سمت مرکز شهر میره.
همین طور اتوبوس های flugbus.ch هر روز از ۵ صبح، از مرکز شهر به سمت فرودگاه میاد و برای کسانی که پرواز در صبح زود دارند خیلی گزینه خوبیه. همچنین اتوبوس های شاتل برای بعضی هتل ها وجود داره.
برای صرفه جویی در هزینه هاتون حتما کارت حمل و نقل زوریخ رو بخرید.
Zurich Card در همه وسایل نقلیه، حتی در کشتی های کروز استفاده میشه. همچنین به شما در بازدید از موزه های زوریخ با ارائه ی اون هیچ پولی پرداخت نمی کنید؛ در بعضی رستوران ها و مغازه های زوریخ هم به شما تخفیفاتی داده میشه.
این کارت ها رو از کانتر های داخل فرودگاه می تونید بخرید که از ۵:۴۵ صبح تا ۲۳:۳۰ شب هستند. و همینطور از دستگاه های خودکار در ایستگاه ها. دو نوع ۲۴ ساعته و ۷۲ ساعته دارند که به ترتیب ۲۷ و ۵۳ فرانک سوئیس، قیمت داره؛ و برای زیر ۶ سال رایگانه.
شب ها برای استفاده از سیستم حمل و نقل علاوه بر بلیطتون باید یک بلیط شبانه هم داشته باشید. برای خرید بلیط شبانه به قیمت ۵ فرانک سوئیس روی دستگاه های لمسی داخل ایستگاه ها کلمه ی navhtnetze رو بزنید.
مترو
مرکزی ترین ایستگاه مترو شهر Hauptbahnhofاست. قطارها به طور منظم به تمام مناطق مرکزی شهر و حومه حرکت می کنند. برای هر سفر شما در صورتی که کارت حمل و نقل نداشتید باید بلیطی به مبلغ ۴٫۳۰ فرانک سوئیس بخرید. مبلغ بلیط در شهر ژنو ۳ فرانک سوئیس میشه.
تاکسی
همه ی تاکسی های زوریخ تاکسی متر دارند و معمولا همه ی اون ها ماشین های جدید و مدرنی هستند. شما برای سوار شدن ۷ فرانک سوئیس و به ازای هر کیلومتر ۴ فرانک سوئیس دیگه پرداخت می کنید که این هزینه در شهر ژنو برابر با ۶٫۵ فرانک سوئیس اولیه و ۲٫۵ فرانک سوئیس برای هر کیلومتره.
هزینه ها در سفر به سوئیس
کشور سوئیس عضو اتحادیه اروپا نیست و واحد پولش فرانک سوئیس (Swiss Franc) هست که اون رو با CHF نشون میدن. برای یک روز اقامت در سطح متوسط که نه چندان گرون باشه و نه خیلی صرفه جویانه در شهر زوریخ، حدود ۱۸۰ فرانک سوئیس هزینه خواهید داشت، که به تفکیک حدود ۱۵۰ فرانک سوئیس برای هتل، ۴۰ فرانک سوئیس برای غذا و برای حمل و نقل عمومی و گشت و گذار در شهر به ترتیب ۲۰ و ۲۵ فرانک سوئیس هزینه میشه. در شهر ژنو به عنوان دومین شهر پر جمعیت سوئیس، هزینه ها تا حدودی کمتره و به طور متوسط در هر روز ۱۵۰ فرانک سوئیس در میاد؛ که به تفکیک ۱۱۰ فرانک سوئیس برای هتل و اقامت، ۳۵ فرانک سوئیس برای غذا و برای حمل و نقل عمومی و گشت و گذار در شهر به ترتیب ۷ و ۲۰ فرانک سوئیس هزینه میشه.
فرهنگ و مردم
سوئیس یک کشور کوچیک در غرب اروپا با تراکم جمعیت نسبتا بالاست، شهر برن پایتخت اون و زوریخ و ژنو از معروف ترین شهرها از جهات مختلف، خصوصا جلب گردشگر خارجی هستند. جالبه که زبان مردم واحد نیست و آلمانی (پر گویش ترین)، ایتالیایی، فرانسوی و رومانیایی همه زبان های رسمی این کشور هستند. آلمان همسایه شمالی و ایتالیا و فرانسه، به ترتیب همسایه های جنوبی و غربی سوئیس هستند. دین مردم در این کشور اکثریت مسیحیه ولی جالبه که دومین دین بعد از مسیحیت اسلام محسوب میشه، البته تعداد مسلمانان این جا، در واقع در مقایسه با سایر مذاهب و عده ی قابل توجهی هم بی دین هستند. این جا تنها کشور دنیاست که از مردمش برای پرداخت حقوق پایه (مثل یارانه) نظرسنجی شده و اکثریت مردم موافق نبودند و این رو باعث بی ارزش شدن مفهوم کار کردن می دونستند.
خانواده ها توی این کشور اغلب کوچیک هستند. دولت سوئیس به حقوق شهروندی افراد، حقوق کودکان و حتی حقوق حیوانات اهمیت زیادی میده و قوانین خاص و بعضا جالبی رو در جهت این حمایت ها وضع کرده. مثلا خانواده های سوئیسی حق ندارند هر اسمی روی بچه های خودشون بذارند! گفته میشه که اسم در زندگی آینده ی بچه ها تاثیر داره و نباید با انتخاب اسامی بد باعث مسخره شدن و از بین رفتن اعتماد به نفسشون بشیم.
درمورد سطح رفاه و رعایت حقوق و قوانین این جا زیاد می شنویم، من شاهد رانندگی مردم در خیابان ها و رعایتِ عجیب قوانین و مقررات بودم. وقتی راجع به حقوق شهروندی حرف میشه معنیش اینه که به مردم و نیازها و حقوقشون احترام گذاشته میشه؛ این جا مردم علاقه ی زیادی به دوچرخه سواری دارند اما توی روزهای یک شنبه کسی اجازه دوچرخه سواری نداره، به این دلیل که مردم در تعطیلاتشون بدون استرس رانندگی کنند، جالب تر این که توی روزهای یک شنبه حتی اجازه استفاده از ماشین چمن زنی هم وجود نداره تا مردم بتونند در روز تعطیل، بدون سر و صدا خوب استراحت کنند.
سوئیس از مراکز فرهنگی اروپا به شمار نمیره و در زمینه ادبیات شاید معروف ترین اثری که میشه ازش نام برد رمان مشهور هایدی باشه که به زبان فارسی هم بارها و بارها ترجمه شده و نسل های زیادی از ما ایرانی ها با کارتون هایدی دختر کوهستان خاطره داریم.
محل اقامت من در زوریخ
هتل ۳ ستاره Hotel Florhof یک ساختمان قدیمی بازسازی شده با محیطی زیبا و دلنیشن، در یکی از بهترین و مرکزی ترین نقاط شهر واقع شده. جایی که به رودخانه شهر، ایستگاه قطار شهر، مراکز خرید و جاذبه های شهر بسیار نزدیکه. ترانسفر فرودگاهی گرچه هزینه اضافه ای داشت اما برای من که شاید فقط دو روز برای دیدن این شهر زمان داشتم گزینه ایده آلی بود. زمان تحویل اتاق ها ساعت ۳ بعد از ظهر بود و من چون زودتر رسیده بودم، وسایلم رو تحویل دادم و از هتل برای شروع برنامه گشت و گذارم و خوردن ناهار خارج شدم.
فضای بیرونی و به خصوص تراس هتل طراحی کلاسیک و دوست داشتنیِ خیلی سرسبزی داشت و من رو به یاد خونه باغ های ایرانی می انداخت. کارکنان هتل برخورد خوبی داشتند و بواسطه تعدد زبان های رسمی کشورشون، زبان های زیادی رو به خوبی صحبت می کردند.
رستوران داخل هتل غذاها و غذاخوری خوبی داشت و همچنین منوی غذای رژیمی اون هم پیشنهاد خوبی برای کسانی بود که نگران وضعیت جسمانی خودشون هستند. وعده صبحانه رو هتل به رایگان در اختیار افراد میذاشت که تنوع خوبی هم داشت و شیر، پنیر های خاص و خوش طعم سوئیسی، عسل، نان گندم یا نان buril و میوه به عنوان محبوب ترین خوراکی های سوئیسی در صبحانه دیده میشد. به طور کلی وعده صبحانه این جا از اهمیت زیادی برخورداره. قهوه و بطری آب هم از خدمات رایگان هتل بود.
اتاق ها کوچیک، یا به اصلاح خودمون نقلی و جمع و جور و تمیز بودند.
گشت و گذار در شهر زوریخ
شهر قدیمی زوریخ (Old Town of Zurich)
آلتاشتات (Altstadt) به منطقهی قدیمی شهر گفته میشه که بین خیابان بانهوف (Bahnhofstrasse) و سواحل سمت چپ رود لیمات Limmat)) قرار داره. قلعه لیندنهوف (Lindenhof) در نیمهی غربی این منطقه همان جاییه که قرن ها پیش، رومی ها منطقهی مسکونی و برج و باروی قلعهی خودشون رو ساختند. قلعه ای که هنوز پابرجاست و با داشتن درختان سایهدار بلند و قدیمیش، در کنار ساحل رودخانه یکی از زیباترین مناطق شهره و مردم قرن هاست برای تفریح و خرید و قدم زدن این منطقه رو انتخاب می کنند.
در قسمت شرقی این منطقه، در کنار رود، خیابانهای قدیمی و بسیار دیدنی وجود داره. توی این خیابان ها رستوران و کافه های مدرن و کلاسیک در کنار هم قرار گرفتند و غذاهای سوئیسی خوبی رو سرو می کنند.
نیدردورف (Niederdorf) یکی دیگه از این خیابان هاست که اون هم از بزرگ ترین مناطق خرید شهر محسوب میشه و همیشه شلوغ و پر از عابرین پیاده است که مشغول خرید هستند.
خیابان اصلی زوریخ (Bahnhof strasse)
و اما خیابان بانهوف که از ایستگاه اصلی قطار شهر تا کنار دریاچه ادامه داره و شلوغ ترین و پررفت و آمد ترین خیابان شهره. حوضهای زیبا، هنرهای نمایشی خیابانی، درختان سرسبز و ساختمانهای خاص فقط بخشی از جذابیت این خیابان به حساب میاد. این جا یکی از مراکز خرید بزرگ اروپا محسب میشه. بوتیکها و فروشگاههای این خیابان، پر از محصولات برتر مد و زیورآلاته. بخش میانی خیابان در سال ۱۸۶۷ پایهگذاری شده ولی بقیه قسمت های این خیابان ۱۲۰۰ متری، به مرور زمان اضافه شده.
کلیسای سنت پیتر زوریخ (Saint Peters)
در جنوب منطقهی قدیمی شهر، کلیسای سنت پیتر روی یک تپه ی کوچیک قرار گرفته. این کلیسا، یکی از قدیمیترین و شاید معروف ترین کلیساهای شهره که حتی در کل اروپا به خاطر داشتن ساعتی که ۷-۸ متر قطر داره معروف و رکورد داره.
ورودی کلیسا رایگانه و در تمام هفته از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر بازه و فقط روز های جمعه از ۹ صبح تا ۴ عصره.
موزه فیفا (Fifa World Football Museum)
برای کسانی که به فوتبال علاقه دارند دیدن موزه ی فیفا خیلی می تونه جذاب باشه.
موزه فیفا نمایشگاهی از خاطرات هر جام جهانی فوتبال و حتی جام جهانی فوتبال خانم هاست. یک ساختمان بسیار بزرگ فضایی در سه طبقه که سالن های ورزشی، قهوهخانه، کتابخانه، فروشگاه و… چیزهای زیادی در خودش داره.
موزه به جز روزهای دوشنبه هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ۷ شب بازه و روزهای جمعه و شنبه یک ساعت زودتر بسته میشه. برای بزرگسالان ۲۴ فرانک سوئیس و برای زیر ۶ سال رایگانه. تخفیفاتی هم برای سالمندان، دانش آموزان، معلولین و… در نظر گرفته شده.
موزه ملی سوئیس (Schweizerisches Nationalmuseum)
موزهی ملی سوئیس در قلب زوریخ قرار داره و دسترسیش از طریق ایستگاه مترو هاپ بانهوف (Hauptbahnhof) خیلی خوبه. بنای این موزهی پربازدید یک ساختمان تاریخی باشکوهه که اولین بار توسط گوستاو گول (Gustav Gull) و به شکل دژهای فرانسوی در دورهی رنسانس ساخته شده.
در این موزه میتونید آثار هنری از ماقبل تاریخ تا دوران باستان و از قرون وسطی تا قرن بیستم رو ببینید. یک بخش غنی از آثار گوتیک، چیوالری و مجموعهای جامع از مجسمههای چوبی کلیسایی، محراب و نقاشیها وجود داره.
موزه ملی هر روز از ساعت ۱۰ تا ۵ عصر بازه (سه شنبه ها تا ساعت ۷ شب) و در بعضی از روزهای تعطیل تا ساعت ۲ بعد از ظهر. هزینه ورودی موزه برای بزرگسالان ۱۰ فرانک سوئیس و برای زیر ۱۶ سال رایگانه. در صورتیکه بخواید از قبل اینترنتی بلیط رزرو کنید هزینه بیشتری معادل ۳۵ فرانک سوئیس باید پرداخت کنید.
خرید در زوریخ
خیابان نیدردورف (Niederdorf Strasse)
یک خیابان سنگفرش شده و بدون ماشین که صفای عجیبی برای قدم زدن داره، بوتیکهای شیک و فروشگاههای خاص و رستورانها و کافههای زیادی داره. این جا هم رده خیابان شانزالیزه پاریس، به عنوان یکی از منحصر به فردترین مقصدهای خرید در کل اروپاست. خیابان نیدردورف پر از مغازه های پوشاکه که در مقایسه به خیابان بانهوف قیمت های مناسب تری داره. این جا شما می تونید با خیال راحت ساعت ساخت سوئیس بخرید.
از ایستگاه (Hauptbahnhof)، که به سمت دریاچه زوریخ حرکت می کنید هم فروشگاههای زنجیرهای مانند مانگو و زارا رو می بیند، هم برندهای لوکس بینالمللی مثل دیوررو می بینید. همچنین برند های چنل (Chanel)، باربری (Burberry) و هرمس (Hermès) و… رو این جا می بینید.
غرب زوریخ در منطقهی ۵ (Kreis 5) هم مجموعهی قابل توجهی از برندها رو پیدا می کنید. شهرت این بخش شهر برای خرید خیلی زیاده و بین مراکز ارائه مد میشه گفت که سرآمده. ویژگی مهم و بازر این بخش اینه که بوتیک ها و مغازه ها در بند مد های فصلی نیستند و یک گزینه خرید نامحدود و منحصر به فرد رو در اختیار شما میذاره. فرایتاگ فلگشیپ (Freitag Flagship) زوریخ یکی از جذاب ترین چیزهاییه که شما این جا می بینید. به طرز جالبی این ساختمان، از روی هم گذاشتن کانتینرهای حمل بار کشتی ساخته شده.
ایستگاه اصلی قطار زوریخ (Main Train Station Zurich)
فاصله هتل تا ایستگاه قطار اصلی شهر زوریخ کمتر از یک کیلومتر بود و من چون وسایل زیادی نداشتم این مسیر رو به عنوان آخرین پیاده روی در شهر زوریخ طی کردم. ایستگاه قطار شهر به اندازه جاذبه های اون زیبا و دیدنی بود. بلیط من برای ساعت ۸ صبح بود که به قیمت ۴۳ یورو خریدم.
البته فکر می کنم قیمت های متفاوتی داشت ولی من نمی خواستم زمانم رو از دست بدم و باید علاوه بر گشت و گذار در ژنو به بلیط هواپیمایی که برای برگشت گرفته بودم و برای ساعت ۱۰ شب بود می رسیدم.
بعد از حدود ۳ ساعت در ایستگاه قطار ژنو (Geneva CFF Train Station) ایستادیم.
گشت و گذار در شهر ژنو (Geneva)
شهر ژنو آب و هوای معتدل و پر بارانی داره خصوصا در فصل پائیز. ژنو یک کلان شهر بین المللیه که به خاطر وجود سازمانها و شرکتهای چندملیتی و بینالمللی، صلیب سرخ و… همیشه در سطح جهانی معروف بوده. شاید همه ی ما اولین بار نام ژنو رو وقتی شنیدیم که مذاکرات هسته کشورمون با آمریکا در شهر ژنو انجام میشد و اخبارش تمام جهان رو دربرگرفته بود. علاوه بر تمام این ها ژنو طبیعت زیبا و بی نظیری داره.
سفر به قسمت های انتهایی دریاچه ژنو، تماشای ساحل تمیز و دوست داشتنی این دریاچه و طبیعت بکر و دیدنی اون تجربه بی نظیری از ژنو به شما میده.
کلیسای جامع سن پیر (Saint-Pierre)
این کلیسا که مربوط به سال ۱۱۵۰ است در بلندترین نقطهی شهر قدیم ژنو قرار گرفته. در جریان اصلاحات پروتستانی که ژنو هم نقش بسیار مهمی در اون داشت، نام این کلیسا به عبادتگاه سن پیر تغییر پیدا کرد و به یک کلیسای پروتستانی تبدیل شد. در این جریان مجسمههای این کلیسا رو حذف کردند و فقط سرستونهای حکاکی شده و شیشههای رنگی کلیسا رو باقی گذاشتند.
دو برج اصلی بنا که قدمتشون به قرن سیزدهم برمیگرده، هیچ وقت تکمیل نشدند. میتوانید از یکی از این برجها بالا برید تا چشمانداز زیبایی از دریاچه و شهر رو ببیند. پنجرههای اصلی کلیسا که رنگارنگ و زیبا بودند به موزه برده شدند و به جای اون ها شیشه های دیگه ای گذاشته شده. جالبه که گفته میشه طبق اکتشافات باستانشناسی در زیر کلیسا، یک هزارتوی زیرزمینی متعلق به دوران ابتدایی مسیحیت وجود داره.
ورود به کلیسا هزینه ای نداره و همه روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۵:۳۰ عصر (روزهای یک شنبه با دو ساعت تاخیر بازگشایی میشه). فقط در طول تابستان از ساعت ۹ صبح تا ۶:۳۰ عصر بازه با همان میزان تاخیر در بازگشایی برای روز یک شنبه.
Reformation Wall
در حوالی همین کلیسا در پارک Parc des Bastions، دیواری وجود داره که بنای یادبود اصلاحات بهش گفته میشه. این دیوار در سال ۱۹۱۷ ساخته شد تا ژن به عنوان رهبر و پیشگام اصلاحات پروتستانی به رسمیت جهانی شناخته بشه. در مرکز این دیوار، تندیسهایی از ژان کالون، گیوم فارل، تئودور دو بز و جان ناکس ساخته شده است که رهبران پیشگام این جنبش بودند. بیانیههای این رهبران هم در حاشیهی دیوار حک شده.
میدان Bourg-de-Four
در مرکز شهر قدیم ژنو و در نزدیکی سنت پیر، میدانی وجود داره که زیباترین و جذابترین میادین شهره و فضایی دوستداشتنی و محبوبی برای مردم و برای گردشگران داره. رستورانها و کافهها در فصل هایی که هوا خوب باشه، میزهای خودشون رو بیرون میذارند. یک فوارهی قرن هجدهمی و یک تندیس هم در مرکز این میدان بود.
با چند دقیقه پیاده روی از کلیسا فروشگاه های زیادی می بینید که خیلی از اون ها مخصوص لوزام برقی و الکترونیک هستند، مثل fnac و apple هستند.
همچنین ساعت فروشی های زیادی در سطح شهر دیده میشه که هر کدام از اون ها انواع برند های ساعت معروف مثل IWC, OMEGA, ROLEX و… رو دارند.
برای ادامه گشت و گذار شهری به سمت دریاچه la rade رفتم که با من حدودا ۵۰۰ متر فاصله داشت. این جا همه چیز تماشایی و جذاب بود، نمای فواره معروف شهر رو که تا این لحظه از دور می تونستم ببینم، حالا در فاصله ی چند متری خودم داشتم.
فوارهی جت دو (Jet d’Eau)
این فواره ۱۴۵ متری از دیدنی های این شهره که به نوعی یکی از نماد های اون هم محسوب میشه. اگر مثل من با کمبود وقت مواجه نبودی به استخر های اطراف برید و علاوه بر لذت بردن از تفریحات آبی، از بهترین نقطه به تماشای فواره بایستید هر چند از تمام شهر قابل مشاهده است. محل قرارگیری فواره جاییه که دریاچه به رود رن میریزه.
ژردن آنگله (Jardin Anglais)
در کرانه جنوبی دریاچه و در کنار گردشگاه پروموناد دو لک (Promenade du Lac) یک باغ زیبا رو می بیند که به باغ ژردن انگله (انگلیسی) معروفه و میشه گفت که بعد از فواره جت دو، این جا هم چیزی وجود داره که نماد شهر ژنو به حساب میاد. یک ساعت بزرگ طبیعی! این ساعت در فصل های مختلف سال با گل ها و گیاهان همان فصل تزئین میشه و به خاطر قرار داشتن در یک دامنهی شیبدار به خوبی دیده میشه.
ژنو پوشیده از فضای سبز و پارک و طبیعت زیباست اما این جا برای مردم و برای گردشگران جایگاه دیگه ای داره. در ماه های گرم سال ممکنه هر لحظه در گوشه و کنار باغ با گروه های موسیقی مواجه بشید. بازدید از این باغ رایگانه.
کاخ ملل ژنو (Palace of Nations Geneva)
این کاخ در واقع مقر رسمی سازمان ملل در شهر ژنوه که بعد از نیویورک دومین بزرگترین مرکز دیپلماسی بین المللیه و نماینده های کشور های مختلف جهان در اون رفت و آمد دارد و اتفاقات سیاسی مهمی این جا رقم زده میشه. این مجموعه در واقع یک پارک خیلی بزرگه که ساختمان ملل ور هم در خودش جای داده.
درها، نقاشیهای دیواری و هر کدام از اجزای تزیینی فضای داخلی ساختمان، از کشورهای مختلف و در جریان رویدادهای مختلف به این جا آورده شده. کتابخانهی این مرکز بیش از یک میلیون اثر چاپی، کتاب و ژورنالهای الکترونیکیه.
در مرکز این مجموعه بزرگ یک کرهی برنزی وجود داره که علائم برجهای فلکی آسمان، روی اون حکاکی شده. این کره رو یک مجسمهساز آمریکایی، به نام پل منشیپ (Paul Manship) ساخته.
مردم این امکان رو دارند که در طول هفته، یه جز روزهای شنبه و یک شنبه، صبح از ساعت ۱۰ تا ۱۲ و بعد از ظهر از ساعت ۲تا ۴ از این مجموعه دیدن کنند. بزرگسالان با پرداخت ۱۲ فرانک و بچه ها بدون هزینه میتونند از کاخ ملل ژنو بازدید کنند.
دیگه عصر شده بود و ترجیح می دادم مابقی زمانم رو در کنار ساحل بگذرونم و عکس بگیرم و انواع خوراکی ها رو امتحان کنم.
خوراکی ها در سوئیس
سوئیسی ها برای چیدمان میز غذا اهمیت زیادی قائل هستند. محصولت لبنی مثل شیر و ماست و پنیر محبوبیت بالایی داره و همین طور سبزیجات؛ مثل گل کلم، اسفناج، سیب زمینی، هویج و…. اون ها به مصرف روزانه میوه، در بعضی مناطق قبل از غذا، خیلی اعتقاد دارند. وعده صبحانه رو معمولا خیلی کامل، وعده ناهار کمی سبک تر و وعده شام رو بسته غذایی که در ناهار خوردند، تعیین می کنند. در زوریخ برای یک وعده غذا در یک رستوران معمولی ۲۵ فرانک سوئیس، در رستوران های شیک تر دو برابر و در شعب مک دونالد حدود ۱۵ فرانک سوئیس هزینه می کنید. در شهر ژنو این هزینه به طور تقریبی در همین سطح و حدوده و تفاوتی نداره. برای یک بطری آب معدنی کوچیک هم حدودا ۳٫۵۰ فرانک سوئیس پرداخت می کنید.
غذاهای سوئیسی با ذائقه ی ما ایرانی ها جور هستند.
فوندوی پنیر (Cheese fondue)
این غذای مشهور سوئیسی رو حتما امتحان کنید. ماده اصلی این غذا پنیر آب شده به همراه سیر و آرد ذرته که شیوه سرو جالبی داره، به این شکل که اون رو در یک ظرف سرامیکی می ریزند و در زیرش شعله کوچیکی روشن می کنند تا دائما گرم بمونه. در کنار این غذا تکه های کوچیک نان هم می ذارند و معمولا به این شکله که با چنگال تکه های کوچیک نان رو داخل فوندو فرو می برند و میل می کنند. می تونید بسته به ذائقه غذایی تون به این غذا قارچ، سبزیجات معطر و گوجه و… هم اضافه کنید. در سوئیس فوندوی پنیر شهرت زیادی داره اما این شکل از طبخ رو برای مواد غذایی دیگه هم میشه به کار برد؛ مثلا فوندوی شکلات هم وجود داره.
رستی (Rösti)
این یک غذای ملی سوئیسی محسوب میشه که ما ایرانی ها اون ور به خوبی میشناسیم! چیزی بسیار شبیه به کوکوی سیب زمینی که خودمون درست می کنیم. سابقه ی این غذا به دورانی برمی گرده که کشاورزان سوئیسی صبح ها برای این که در طول روز انرژی کافی داشته باشند، اون رو می خوردند. برای درست کردنش، سیب زمینی های رنده شده رو با چیزهایی مثل گوشت، پنیر و سبزیجات کاملا سرخ می کنیم. بعضی از سوئیسی ها اون رو در کنار نیمرو می خورند و در بعضی از رستوران ها هم به عنوان دورچین غذا از اون استفاده میشه.
راکلت (Raclette)
سوئیسی ها علاقهی خاصی به پنیرهای ذوب شده دارند، این غذا هم مثل فوندو، با پنیر ذوب شده درست میشه. برای تهیهی این غذا از نوعی پنیر مخصوص و البته دستگاهی خاص برای رنده کردن پنیر در مقابل حرارت استفاده میکنند. بعد پنیر ذوب شده رو با مواد دیگه ای مثل سیب زمینی، پیاز، خیارشور و انواع ترشی ترکیب میکنند. ممکنه که انواع ژامبون، سالامی و سبزیجات معطر هم به این غذا اضافه بشه. گاهی موقع سرو غذا پنیر رو در لحظه آخر روی اون می ریزند. و ممکنه که بوی فوق العاده پنیر هوش از سر شما ببره. مراقب باشید نسوزید!
زاپف (Zopf)
زاپف یک نوعه نان سوئیسیه که به شکل بافت درست میشه. بین مردم سوئیس زاپف جایگاهی مثل نان سنگک برای ما ایرانی ها داره، و صبح روزهای یک شنبه سوئیسی ها برای خرید زاپف تازه راهی نانوایی شده و صبحانه روز تعطیلشون رو متفاوت و مفصل میل می کنند. خمیر این نان از آرد سفید، کره، تخم مرغ، شیر و مخمر درست میشه و وقتی خمیر آماده شد اون رو می بافند.
میوزلی (muesli)
زوریخ زادگاه میوزلی بعنوان یکی از محبوبترین صبحانههای تمام دنیاست. اختراع این غذا به نام یک پزشک Maximilian Bircher-Benner ثبت شده که برای غذا دادن به بیمارانش این صبحانه رو با غلات و میوه درست کرد. به مرور زمان این صبحانه نه تنها در بیمارستان ها بلکه در همه جای شهر رواج پیدا کرد. برای تهیهی میوزلی از انواع میوههای خشک و تازه، انواع آجیل، شیر و جوی پرک استفاده میکنند.
نکات سفر به سوئیس
برای این که در تورهای کشتی کروز رود لیمات شرکت کنید باید به اسکلهی مقابل موزهی ملی سوئیس برید. از نیمه بهار تا اوایل پائیز این تورها فعال هستند و حدودا هر نیم ساعت حرکت میکنند. این تورها بهترین راه برای لذت بردن از مناظر زیبای بخش قدیم شهر زوریخ اند. هزینه تور ها بسته به مسافت و تعدادتون (تعداد بیشتر شامل تخفیف درصدی) می تونه قیمت های متفاوتی از ۱۴ فرانک به بالا داشته باشه.
برای شنا کردن در رودخانه شهر می تونید به اسکله هایی که برای این کار در نظر گرفته شده برید؛ قسمت هایی از این اسکله ها هم برای خانم ها و آقایان مجزا شده.
ورود به باغ گیاهشناسی دانشگاه زوریخ رایگانه. این باغ بیش از ۸ هزار گونه از گیاهان مختلف رو داره و به قدری زیبا و چشم نوازه که متوجه گذر زمان در اون نخواهید شد؛ در صورتی که گذرتون به دانشگاه زوریخ افتاد این جاذبه رو از دست ندید.
کشور سوئیس مقصد جذابی برای مسافرته و پر از جاذبه های طبیعی و غیر طبیعی که مشابه هیچ جا نیست.
بسیار جالب بود